Nieuw logo groot 25 05 2014

 

                                                               Van de voorzitter

Welkom op de website van shantykoor “De Trossen Los” uit gemeente Voorst en omstreken.

Aan het begin van deze eeuw was er een groepje wandelaars in Twello die tijdens het wandelen graag zong om het tempo en de goede zin erin te houden. Dit is de start geweest van shantykoor “De Trossen Los”. Opgericht in 2005 bestaan we dus in 2025 twintig jaar. Enkele van deze eerste zangers en wandelaars zijn nu nog steeds lid en zingen hun partij nog goed mee.
Veel van de andere leden zijn al meer dan 15 jaar lid en hebben in die periode een grote betrokkenheid bij het koor opgebouwd. Sommige leden, ouder dan 80 jaar, hebben al op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten of in het zelfde voetbalteam. Deze onderlinge saamhorigheid maakt het dat leden graag op de oefenavonden komen; niet alleen om te zingen maar ook voor de gezelligheid.

Een shanty is een zeemanslied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied. Geen ingewikkelde liedjes over moeilijke onderwerpen, maar over het harde leven aan boord en moeder de vrouw en de kinderen die thuis achter bleven terwijl de zeeman maanden van huis was. Geen mobiele telefoon of internet in die tijd waarmee ze elkaar op de hoogte konden houden van het wel en wee.
De Trossen los is aangesloten bij Shanty Nederland. Dit is de overkoepelende organisatie voor koren met Seasongs, Shanty of Maritieme Folk in haar repertoire. Dankzij de inspanning van deze organisatie is het zingen van shanties opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed.

De leiding van het koor is in handen van dirigent Gert Pannekoek. Hij bereidt de zangers voor op optredens bij dorpsfeesten, korenfestivals, het voorjaarsconcert en in meerdere instellingen die ons graag zien komen.
Heel bijzonder en anders dan de meeste andere shantykoren, is het dat “De Trossen Los” elk jaar in december meerdere kerstconcerten geeft met een repertoire van kerst (zeemans-) liederen.
Een jaarlijks hoogtepunt voor zangers en publiek.

Nieuwe muzikanten of  zangers, die het leuk vinden shantyliederen te spelen of te zingen, zijn van harte welkom.
Iedere woensdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur wordt er geoefend in het Kulturhus aan het Jachtlustplein  in Twello.

 Voor belangstellenden kom gerust een kijkje nemen.

Gerard Küpers
Voorzitter
Tel.nr. 06-12219130

 

Schermafbeelding 2022 10 14 124342
Klik hier onder
Facebook 1
Klik hier onder
Shanty nederland
Verdere gegevens vindt u op deze website.